Et liv i balance

For et liv i balance og trivsel kan stærkt velovervejede prioriteringer, planlægning og bevidste valg/livsvalg være en forudsætning.

Det er ikke rocket science, jeg kommer med her. Du/I ved helt sikkert godt, at nedenstående områder påvirker vores balance & trivsel. Jeg nævner områderne for din/jeres bevidstgørelse af, at det netop er områder, som vi alle udfordres med er i balance i vores daglige liv.

Både personligt samt andre i forløb hos mig har haft fordel af at forholde sig bevidst til disse eller blot enkelte områder i livet, som er listet i uvilkårlig rækkefølge…

Lad dig inspirere, hvis du/I har lyst…

Jeg er overbevist om, at vi ikke behøver være enige for at følges. Vi har alle en vej i livet, som er vores helt egen… dine/jeres valg vil jeg altid have stor respekt for og værne om… med viden & hjerte…

Kost, kosttilskud & vitaminer

Opmærksomhed samt fokus på den kost du indtager kan have en meget positiv indvirkning på, hvordan du har det. Jeg gør mig ikke klog på, hvad der rigtigt eller forkert for dig, blot konstaterer jeg, det er vigtigt for enhver med en opmærksomhed på en varieret kost samt nødvendigt i forskellige livsperioder med eventuelle kosttilskud & vitaminer herunder at drikke væske nok samt undgå decideret overvægt. Jeg anbefaler ligeledes, at man sørger for at tarmene fungerer. Det kan være en udfordring for vegetarer & veganere at optage de nødvendige næringsstoffer fra kosten.

Heldigvis, viser analyser, at vi kan nyde lidt god kaffe endda med god samvittighed. For andre er det en god nyhed, at et glas vin i ny og næ ligeledes gør os godt… alt med måde.

Der findes mange gode råd & holdninger til såvel kost, kosttilskud & vitaminer. Jeg har mine egne. Jeg har sat mig endda rigtig meget ind i både kost samt kosttilskud & vitaminer. Et emne vi ligeledes kan inddrage i et forløb sammen.

Vi har dog alle brug for en varieret kost samt unge & ældre har godt af ekstra D-vitamin & magnesium.

Øvrige vitaminer & kosttilskud afhænger af kost, livsstil og alder.

 

Søvn

Vi har alle brug for at nulstille kroppen og sindet via en god nats søvn. Vi må sørge for det sker. Søvn eksperter har anbefalinger og gode råd tilgængelige på nettet.

Søvn af god kvalitet og i den rette længde gør os mere modstandsdygtige over for dagligdagens udfordringer. God søvn bidrager til større overskud.

Motion / bevægelse

For os alle har motion og bevægelse en positiv indflydelse på vores trivsel igennem livet. At motionere/holde os i bevægelse/holde kroppen stærk, sindet sundt for at have det godt både nu samt på sigt, for at leve længere tid raske & klare livet længst muligt uden behov for hjælp/behandling… for at trives med hverdagens opgaver såvel privat som arbejdsmæssigt.

Det er en stor udfordring at mange har stillesiddende arbejde. Jeg har nogle rigtig gode øvelser til både fx håndværkere samt andre faggrupper præget af stor fysisk belastning samt til det mere stillesiddende arbejde på kontor ved computer. Øvelser der sikrer din trivsel.

Arbejdsliv

Hvordan har du indrettet dit arbejdsliv? Hvordan har I som arbejdsplads indrettet såvel arbejdspladsen som arbejdspladsen muligheder for ansatte? Har du/I god work-life-balance, der tilfredsstiller dine behov/behovene for de ansatte? Er du en del af/har I/tilbyder I et super godt arbejdsmiljø? Eller? Vi har alle både et ansvar for os selv og for hinanden.

Der er i øvrigt en helt afgørende forskel på:

  • At have travlt og mærke, det er ok

  • At have travlt og mærke, det ikke er ok

Det er vores/dit/jeres ansvar at sige til/fra, gøre opmærksom på travlhed, der ikke er ok. Ingen gætværk hjælper os … sig altid til, hvis du har brug for hjælp og at spørge til en kollegas trivsel. Det hjælper både dig selv, dine kolleger & jeres samlede outcome & din/jeres trivsel på arbejdspladsen.

Skab dig/jer et arbejdsliv, der tilgodeser behov og ønsker… så vi glædes & trives med såvel arbejde som opgaver… vi skal holde mange år alle sammen.

Flere arbejdspladser indrettet mobilfrie arbejdszoner, andre indretter stille rum samt rum til restitution og yoga.

På mange arbejdspladser tilbyder man de ansatte bevægelse/motion i arbejdstid fra ½ time til 2 timer om ugen.

Pauser og hvile

Hvordan har du indrettet dit liv? Prioriterer du aktivt en god pause kultur såvel privat som i arbejdslivet? Holder du gode pauser i løbet af dagen, hvor du sørger for fred, ro & hvile? … tillader/husker du dig selv og andre på at have gode pauser i løbet af en dag?

Jeg vil anbefale, at du inkorporerer gode pauser i såvel dit privatliv som i arbejdslivet. Din livskvalitet vil øges mærkbart.

Relationer: Familie, venner, kæreste/ægtefælde, kolleger

Vores evne til at indgå i relationer og sociale sammenhænge kan være påvirket af vores generelle trivsel, vores oplevelse af de nuværende eller tidligere relationer. Vores nære relationer har en forstærket betydning for vores oplevelse af verden og egen eksistens. Vi kan med fordel kigge på vores indbyrdes relationer, styrke disse eller i perioder skrue ned for nogle. Jeg er ikke personligt tilhænger af at bryde fuldstændigt med særligt de helt nære relationer, men anerkender, det kan være nødvendigt for nogen.

I forbindelse med belastninger/overbelastninger i livet, kan vi have en tendens til at trække os fra andre mennesker for at finde/opnå fred. Har du overvejet, om dine relationer kan være dig behjælpelig?

Nye relationer kan være godt for bringe dig derhen, hvor måtte du savne at være… det kan være inspirerende at møde nye mennesker, nye fællesskaber eller nye kolleger…

Jeg vil gerne opfordre til, vi giver os tid og øver os i at være til stede, at samtale og lytte til hinanden. (lægge mobiltelefonen væk lidt). Vi har ansvar for os selv, men vi har også ansvar for hinanden særligt i hjemmene og på arbejdspladsen. Følelsen af samhørighed, at blive hørt, at blive set, at blive anerkendt, at have værdi vil vokse, når vi giver os tid til hinanden.

Naturen

Frisk luft og en gåtur eller anden ophold i naturen er en af de aller bedste aktiviteter for både krop, sind, sjæl og åndedrættet… om end foråret kan være lidt af en udfordring for allergikere… havbade året rundt, har de seneste år vundet stort indpas for mange… jeg er selv kæmpe fan… vores lykke hormoner, dopamin & serotonin, har det med at stige eksplosivt i havets ofte kolde vand… for andre er naturen en lise for sjælen… op af sofaen ud og gå en tur… du fortryder det aldrig…

Økonomi

Økonomi, har du overblik, rod i økonomien eller manglende overblik desangående? Økonomi kan have stor indflydelse på, hvordan hverdagen opleves? Har vi råd eller ikke råd? Hvad er mit økonomiske råderum? Og prioriteringer?

Jeg hjælper dig meget gerne, med at få styr på økonomien – både for private og organisationer.

Musik

Musik har en enestående evne til at sætte en stemning bl.a. i vores sind.

Musik fylder meget i mit/vores hjem. I yogaen inddrager jeg ligeledes dejlige blide toner til at understøtte praksis.

Når jeg personligt selv har brug for lidt ekstra fred i sjælen, men en åbner til verden lukker jeg øjnene & lytter til smukke Gabriel’s Oboe, Ennio Merricone, fra The Mission.

Andre dage lytter jeg til helt andre genrer af musik, fx hvis jeg mangler lidt god energi… Hvilken musik lytter du til?

Jeg er i gang med at finde evidens baseret data på, hvad betydning musik præcist har for vores helbred & trivsel, såvel sind, puls, hjerteslag og åndedræt. Jeg deler gerne min viden til dig/jer som organisation, når jeg ved mere/nærmere.

Kroppen -belastninger, overbelastninger, stress & eventuelle traumer samt sygdom

Din krops tilstand fortæller lidt om, hvordan du har det både fysisk og mentalt. Belastninger samt overbelastninger og eventuelle traumer har en tendens til at sætte sig i kroppen. Lytter du til din krop? Eller undgår du/I fx det bevidst eller ubevidst og dermed undgår at bemærke, hvordan din krop og du egentlig har det?

Yoga er et super værktøj til at komme i kontakt med både din krop, dit sind, ånd og sjæl, et virkelig godt værktøj til at slippe og forløse eventuelle spændinger, der har sat sig i kroppen.

At møde dig selv påny kan vække følelser, du bevidst eller ubevidst har forsøgt at undgå. For et liv i balance og trivsel, kan du være nødsaget til at se tigeren i øjnene, møde dig selv, som den du er, i det liv du har levet, og med et varmt rummeligt hjerte at acceptere dig selv, som den du er, men også at passe på dig selv og andre altid… belastninger, overbelastninger, traumer, sygdom & stress går ofte ikke automatisk væk, fordi vi vender rykken til, men snarere når vi kan omfavne disse og sætte handling på en helbredelse og healing.

I perioder i vores liv befinder vi os i en tilstand, hvor forbindelse mellem krop, sind & ånd kan være særligt udfordret. I belastningsperioder, ved egen eller andres sygdom, graviditet/fødsel, samlivsophør, jobskifte, overgangsalder, død eller andre livsomstillinger. Det kan være svært at tænke klart, tage sig af sig selv og om nødvendigt række ud efter hjælp. Passer du godt på dig selv, i lignende perioder.

Nervesystem

Et belastet/overbelastet nervesystem vil på et eller andet tidspunkt ikke være med længere. Man er ofte ikke i tvivl om det, når man når grænsen. Der fortjener ingen at komme hen. Desværre oplever flere og flere svær uro i nervesystemet, og har svært ved at få ro på det belastede nervesystem.

Jeg har stor respekt for vores nervesystem, som jeg personligt alt for sent har opnået indgående kendskab til. Der findes meget information på nettet om vores nervesystem. Jeg vil anbefale dig at læse nærmere samt passe rigtig godt på dit eget. Det kan være svært at bearbejde belastede/overbelastede nervesystemer og traumer som har sat sig i krop & sjæl.

I den Restorative yoga & hvile har jeg særlig opmærksomhed på nervesystemet og hjælper dig til at opnå indre fred & ro… hvileterapeutiske stillinger som hjælper til dyb indre ro.

Mindset

Det mindset vi går ud i verden med påvirker vores balance og trivsel. Det er aldrig ligegyldigt, hvordan vores grundtilstand har det. Vi har, efter min overbevisning, dog faktisk alligevel et valg, om vi fx er glade eller lader tristhed overtage.

En kræftpatient kan ikke holde ud at være i sygdommen hele tiden. At tage en pause fra vores udfordring/udfordringer og tillade andet liv at fylde, er den bedste gave, vi kan give os selv eller andre, vi gerne vil hjælpe. Sindet har brug for pauser fra vores udfordringer. Tag hver dag en pause fra din belastning, du vil ikke fortryde….

Planlægning & mål

At have en god planlægning af aktiviteter og et prioriteret liv kan have den fordel, at der skabes overskud og frihed til mere impulsive aktiviteter & nye tiltag, som ofte er med til at genere øget energi for den enkelte og for fælleskabet… når vi opererer mindre planlagt, er vi oftere i gang med mere brandslukning end nye mål…

Hvilke mål ønsker du at nå?

Interesser

Vores livssyn & verdensbillede skabes ligeledes af vores opmærksomheder & interesser. Det kan ændre vores livsanskuelse og livskvalitet positivt herunder egen opfattelse af verden at udvise samt have sunde interesser også for motion/bevægelse. Der findes uendelig mange fællesskaber for interesser. Fællesskaber, hvor vi kan gøre en forskel for både os selv, vores trivsel samt hinanden.

Personligt/privat har jeg i senest bidraget til udstillingen ”Køn, klima & kamp – I dare you” på museet KØN i Århus ved at deltage på nogle workshops. Jeg er total stolt af at komme på plakaten samt have ydet aktivt til udstillingen sammen med bl.a. Ny Carlsberg Fonden, NRGI m.fl. … mange dejlige mennesker mødte jeg på min vej.

Andre interesser udlever vi i det mere stille fx i vores hjem eller i vores organisationer. Vores samfund plages i stigende grad af ensomhed. Andre herunder organisationer samler sig i fællesskaber og nogle søger indflydelse. Hvilke interesser har du?

Lykkehormoner – oxytocin, dopamin & serotonin

Ved du, hvad der gør dig lykkelig? Der kan være forskellige veje til oplevelsen af lykke og glæde, men under overfladen, så er der en direkte sammenhæng mellem følelsen af lykke, glæde og kroppens kemi.

Læs mere om kroppens naturlige lykkehormoner her.

Elsk… Lev

Husk at elske 
mens du tør det
Husk at leve 
mens du gør det…
                  – Piet Hein

Scroll to Top